Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kristálytiszta levegőben csillogó havas Kárpátok

Az ünnepi hidegfront tisztára söpörte a Kárpát-medence levegőjének nagy részét, csak a nyugati vidékek látványát zavarja valamennyi magasszintű felhőzet. A felvételt nézve észrevehetjük, hogy a délnyugati vidékeket, Horvátországot és Dunántúlt egyre inkább a zöld szín jellemzi, míg másutt inkább a koratavaszi barna a jellemzó. A Kárpátok magasabb gerinceire ismét havat hozott a front: a Keleti-Kárpátokban a legkiterjedtebb a hótakaró.

Forrás: NASA

Forrás: Terra/MODIS, NASA, 2012. április 10. Kiterjedése: 800 x 550 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

Érdemes megfigyelni, hogy a délnyugati tájakon a tölgyeserdők már zöldek, míg a bükkösök, például a Mecsek és a Papuk tetőrégióiban még levél nélküli, barna színüket mutatják.

Forrás: NASA

Az első felvétel nagyítása a Balatontól a horvátországi Papuk-hegységig.

Az északi hegyekben és a Felvidéken még kevés űrből is látható nyoma van a tavasznak, a zöldülés az alábbi nagyításon még csak az Alföldön jelent meg. A kép északnyugati (bal felső) sarkában az Alacsony-Tátra keleti vége, a Királykő havas csúcsa látszik, keletebbre, a barna bükkerdők közt sötétzöld fenyveseket is láthatunk.

Forrás: NASA

Az első felvétel nagyítása a Szepességtől az Alföldig. A Mátra és a Bükk déli előterében látható világos foltok a külszíni lignitfejtések.

0 Tovább

A Szentföld Húsvétkor

A Közel-Kelet húsvéti időjárása lehetővé tette, hogy vasárnap gyakorlatilag felhőtlen műholdkép készülhessen a Szentföldről. A tavaszi zöld már itt is megjelent a vidék termékeny részén, míg a sivatagok világosbarna színben látszanak. Jeruzsálem a két közepe táján látható kisebb vízfelület, a Holt-tenger és a balra elterülő Földközi-tenger közt helyezkedik el, a felvétel nyugati (bal) szélén a Szuezi-csatornát is láthatjuk.

Ezzel a felvétellel kívánunk áldott ünnepet minden olvasónknak!

Forrás: NASA

Forrás: Aqua/MODIS, NASA, 2012. április 8. Kiterjedése: 550 x 800 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Pöttyös sivatag

Valójában a Szahara közép-tunéziai határvidéke csak félsivatag, színeiben azonban inkább a sivatagokra emlékeztet. Az ország középső részének tengerpartját Mahdiától a déli Dzserba szigetéig láthatjuk a felvételen, délnyugaton (balra lent) a Chott-el-Jerid sóstó részben kiszáradt medencéjét is látjuk. Ez az igazi Szahara, a sivatag északi határa.

A sivatagok nem a sűrű felhőzetükről híresek, de a kép készítésekor a terület északi részét látványosan pöttyözik be az apróbb gomolyfelhők (kumuluszok), amelyekből - amíg ilyen kicsik - esőre nem, és árnyékra is csak rövid ideig számíthatunk.

Forrás: ELTE Forrás: Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. április 7. Kiterjedése: 250 x 250 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Látványos köd a Kaszpi-tavon

Az két hónapja még sarkvidéki színvilágú Kaszpi-tóhoz is megérkezett az olvadás és a tavasz. Már csak a tó északkeleti szegletében van vékony maradványa a jégnek. A felvétel legérdekesebb része azonban a tó nyugati partjához tapadó, 400 kilométer hpsszú és 100 kilométer széles ködmező. Délnyugaton a Kaukázus havas gerinceit, a keleti parton Közép-Ázsia félsivatagának szélét láthatjuk. A nyugati partot érő köd eléri délen Bakut, északon pedig Dzsudzsák Balázs korábbi csapatának székhelyét, Mahacskalát is.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. április 6. Kiterjedése: 550 x 800 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Havat is hozhat északról a hidegfront

A hétvégére várt erős hidegfront világos felhőzete csütörtökön Lengyelország középső és déli részén át húzódott. Északi oldalán, a (képen sötét színű) Balti-tenger mellékén és keletebbre az átvonuló front mögött a hamis színes kompoziton pirosnak jelzett hótakaró is kialakult, ami a fronthoz kapcsolódó havazásból származott.

A front déli oldalán, a meleg levegőben magas, hideg tetejű, a hamis színes felvételen narancssárga foltokként megjelenő tornyos zivatarfelhők alakultak ki. A kép a délelőtti órákban készült, a zivatarok ekkor a Felvidék és az Északi-középhegység egyes vidékeit érintették. (Magyarország a kép bal alsó részén látható.)

Forrás: NASA

Infravörös csatornákból összeállított hamis színes kompozit a közeledő hidegfrontról. Forrás: Terra/NASA, 2012. április 5. Kiterjedése: 1150 x 1300 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre.

0 Tovább

Délnyugatról érkezik a tavasz

Pár napja már vetettünk egy pillantást a déli-délnyugati tájainkon felbukkanó első tavaszi zöld foltokra. Mostani felvételünkön már nem foltokat érdemes keresni, hanem hogy az egész táj színezete hogyan tolódik el lassan a zöld felé. A felvétel északi részét uraló hullámfelhők arra az erős szélre utalnak, amely itt a felszínen is uralja a böjti időszak végét. Az erős szél felkavarja a Balaton vizét: annak szürke színe épp  a felkavarodott iszaptól szürkés.

Forrás: ELTE

Forrás: Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. április 2. Kiterjedése: 375 x 375 kilométer. Teljes felbontásért klikk a képre!

A táj zöldülése különösen akkor feltűnő, ha a két héttel korábbi felvételhez hasonlítjuk:

Forrás: ELTE

Forrás: Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 17. Kiterjedése: 375 x 375 kilométer.

A növénytakaró tavaszi, robbanásszerű zöldülése a tavaszi napéjegyenlőség környékén, a napok leggyorsabb hosszabbodása táján indul meg. Még 2-3 hét, és teljesen kizöldül a táj, persze ezt majd csak akkor tudjuk megmutatni, ha már megtörtént.

0 Tovább

Felhőjáték Észak-Európa felett

A hozzánk is elérkezett böjti szelek Európa nagy részén hasonló erővel fújnak. Az Északi-tenger mellékén és Németország felett látványos felhőmintákban gyönyörködhetünk a műholdfelvételen: a legtöbbjük erős nyugati-északnyugati szelet jelez. A felhőtömbök és frontok közt Dánia, a Jütland-félsziget tűnik fel: ott a gomolyfelhők sorozatából álló felhőutak északi szelet jeleznek.

Forrás: ELTE

Forrás: Aqua/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, Kern Anikó, 2012. március 31. Kiterjedése: 1000 x 1000 kilométer. Nagyobb felbontásért klikk a képre!

0 Tovább

Műholdképek

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek